Nieuwsbrief januari 2024

Succesvol Animato strijkkwartet bij Blokzijl Klassiek

Het strijkkwartet neemt in de klassieke muziek een bijzondere plaats in. Het is een van de moeilijkste muziekgenres en een veelgehoorde opvatting is dat veel componisten hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet zouden voorbehouden. Deze week staat het strijkkwartet centraal bij de Strijkkwartet Biënale in Amsterdam. Een van de daar optredende ensembles is het Animato kwartet en tot onze grote vreugde kunnen wij ze ook begroeten op 11 februari in Blokzijl!

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland en in hun relatief korte bestaan grossieren zij al in onderscheidingen. Reeds snel na oprichting in 2013 ontving het Animato twee belangrijke prijzen. Tijdens een festival in Brazilië werd hun uitvoering van Dvorak’s American Quartet gelabeld als ‘Artistieke Excellentie’ en in datzelfde jaar bereikte het kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachtenfestival Concours (2014). Nog onlangs kreeg het kwartet de Kersjesprijs,  de belangrijkste prijs in Nederland voor klassiek kamermuziektalent,  uitgereikt! Uit het rapport: “vier spelers die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren”.
Een impressie van het Animato Kwartet kunt u krijgen via de volgende link:

Zowel in Nederland als ook daarbuiten is het kwartet op zowel grote als kleine podia te beluisteren, zoals in het Concertgebouw en in Utrecht/TivoliVredenburg. Op 11 februari brengen zij in de Grote Kerk te Blokzijl een programma met de volgende werken:  de Rhapsody, een prachtig jeugdwerk van Benjamin Britten, het strijkkwartet van Edward Grieg en het indrukwekkende 15e strijkkwartet van Ludwig van Beethoven. Het concert begint om 15.30 uur en de kerk is open vanaf 14.45 uur. Kaarten voor het concert kosten 25 euro en 15 euro voor CJP-houders. Reserveringen bij voorkeur via test.blokzijlklassiek.nl en verder bij Hans Boerema, tel: 06-51177968

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest in Blokzijl

Op zondagmiddag 10 december is al weer  het derde concert van het seizoen 23-24 van Blokzijl Klassiek. Dit is een interessant concert voor zowel jong en oud, want er worden vier prachtige werken van Tsjechische componisten uitgevoerd en voor enthousiaste jonge mensen, die viool, blokfluit, cello, dwarsfluit of een ander instrument bespelen en altijd al een keer willen weten hoe het is om in een orkest te spelen is er de mogelijkheid dat te doen!

Het Nationaal Jeugd Strijkers Orkest nodigt jeugdige spelers uit om een paar kerstliederen met het orkest mee te spelen! En dan gewoon, als een lid van het orkest, op het podium! Dus als u (klein)kinderen, neven, nichten of kennissen hebt, die daarvoor in aanmerking komen, laat hen dat weten!
Als zij zich opgeven krijgen ze de muziek toegestuurd en die kunnen ze samen met hun docent oefenen op de les en anders zelf thuis.
Van te voren wordt er een keer met het orkest geoefend; dat zal ongeveer om 14.00 uur zijn. 
Per speler is er één vrijkaartje voor de begeleider en voor broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes hebben we een speciaal tarief van € 5,- (Kan voor het concert bij de kassa afgerekend worden)
Opgeven kan bij l.vdgrient@blokzijlklassiek.nl.   Ook voor vragen kan je hier terecht.
Opgave graag voor 1 december!

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest is hét strijkorkest voor talentvolle strijkers tussen de 12 en 21 jaar. De leden komen uit het hele land en zitten veelal in jongtalentklassen of vooropleidingen van de Nederlandse conservatoria. Het doel van het orkest is de jonge professionals een kickstart te geven in hun muzikale ontwikkeling en concerten te geven op topniveau.
Musici uit de beste Nederlandse orkesten en ensembles staan de leden bij in de voorbereiding, zoals uit het Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam Sinfonietta en het Dudok Kwartet. De projecten worden afgesloten met concerten in de mooiste zalen in binnen- en buitenland. Zo speelt het orkest regelmatig in het Koninklijk Concertgebouw en reisden zij recentelijk af naar Florence, Lissabon en Aberdeen. Vaak wordt hierbij samengewerkt met solisten van wereldfaam: onder anderen Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Claron McFadden, Bart Schneeman en Cora Burggraaf verbonden zich aan het orkest. Een indruk van het orkest kunt u krijgen via onderstaande link

Het orkest staat onder leiding van dirigent Carel den Hertog. Hij studeerde viool aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Tilburg bij Jaring Walta, Johannes Leertouwer en Chris Duindam. In 2010 sloot hij zijn masterstudie cum laude af. Al tijdens zijn studie ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig musicus. Daarnaast deed hij ervaring op in de authentieke uitvoeringspraktijk, onder andere met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Sinds 1 janauri 2014 is hij dirigent en artistiek leider van het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO). Tevens is hij samensteller en redacteur bij NPO Klassiek.
Op het programma staan werken van Dvorak, Suk en Janaçek. Het concert begint om 15.30 uur en de kerk is open vanaf 14.45 uur. Kaarten voor het concert kosten 25 euro en voor jongeren tot 18 jaar is er, op vertoon van een identiteitsbewijs, korting van 10 euro. Reserveringen bij voorkeur via test.blokzijlklassiek.nl en verder bij Hans Boerema, tel: 06-51177968