Nieuwsbrief januari 2024

Succesvol Animato strijkkwartet bij Blokzijl Klassiek

Het strijkkwartet neemt in de klassieke muziek een bijzondere plaats in. Het is een van de moeilijkste muziekgenres en een veelgehoorde opvatting is dat veel componisten hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet zouden voorbehouden. Deze week staat het strijkkwartet centraal bij de Strijkkwartet Biënale in Amsterdam. Een van de daar optredende ensembles is het Animato kwartet en tot onze grote vreugde kunnen wij ze ook begroeten op 11 februari in Blokzijl!

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland en in hun relatief korte bestaan grossieren zij al in onderscheidingen. Reeds snel na oprichting in 2013 ontving het Animato twee belangrijke prijzen. Tijdens een festival in Brazilië werd hun uitvoering van Dvorak’s American Quartet gelabeld als ‘Artistieke Excellentie’ en in datzelfde jaar bereikte het kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachtenfestival Concours (2014). Nog onlangs kreeg het kwartet de Kersjesprijs,  de belangrijkste prijs in Nederland voor klassiek kamermuziektalent,  uitgereikt! Uit het rapport: “vier spelers die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren”.
Een impressie van het Animato Kwartet kunt u krijgen via de volgende link:

Zowel in Nederland als ook daarbuiten is het kwartet op zowel grote als kleine podia te beluisteren, zoals in het Concertgebouw en in Utrecht/TivoliVredenburg. Op 11 februari brengen zij in de Grote Kerk te Blokzijl een programma met de volgende werken:  de Rhapsody, een prachtig jeugdwerk van Benjamin Britten, het strijkkwartet van Edward Grieg en het indrukwekkende 15e strijkkwartet van Ludwig van Beethoven. Het concert begint om 15.30 uur en de kerk is open vanaf 14.45 uur. Kaarten voor het concert kosten 25 euro en 15 euro voor CJP-houders. Reserveringen bij voorkeur via test.blokzijlklassiek.nl en verder bij Hans Boerema, tel: 06-51177968